2011. június 7., kedd

Milyen ragasztóval tudom felragasztani a Swarovski strasszköveket?

Tárgyak, pl. telefonok, egyéb fém, vagy műanyagfelületek strasszos díszítéséhez akik sokat díszítenek, és nagy tapasztalatuk van e téren, mindannyian a 2 komponensű epoxy ragasztókat ajánlották. Miért pont ezt? Azért mert nagyon erős kötést biztosítanak. TEXTILRE történő ragasztásra nem ez a legmegfelelőbb, mert száradás után nagyon merev a ragasztó.



A másik fontos szempont, hogy lassan száradnak, tehát munka közben, ha bekeversz egy adagot, akkor nem szárad be az egész 2 perc után, nem kell félbeszakítanod a munkádat, ill. ha esetleg egy strassz nem oda került, ahova szeretted volna, akkor még tudod mozgatni.

Az egyik jó minőségű epoxy ragasztó az UVERAPID 20. Hobbiboltokban, kisebb barkácsáboltokban, festéküzletekben kapható, ára 1100 Ft körül mozog. Mennyisége 25g A komponens + 25 g B komponens. Egy bekevert adaggal kb. 30 percig lehet dolgozni, mielőtt megszáradna. A ragasztó száradási ideje, miután a strasszkő a helyére került, 24 óra.

Hogyan használjam a két komponensű ragasztót, hogyan rögzítsem a strasszokat, mire figyeljek?


A díszíteni kívánt felületet tisztítsuk meg, zsírtalanítsuk!

Mindkét komponensből (A és B) nyomjunk ki egyenlő mennyiséget például egy kartonlapra és keverjük el alaposan a mellékelt kis műanyag lapáttal. A keveréket 20 percen belül fel kell használni!

A ragasztandó kristály méretétől függően tegyünk egy kis ragasztót a ragasztani kívánt felületre. Az egész apró strasszkövekhez egy fogpiszkáló hegyével lehet a legjobban felvinni a ragasztót a felületre.

Ha például egy gyűrűben pótolnád az apró köveket, akkor a mélyedésbe nagyon kevéske ragasztó is elég.


Ha olyan felületre ragasztanál, ami korábban már díszítve volt, akkor különösen fontos a felület tisztítása, zsírtalanítása, az esetleges korábbi ragasztómaradványok eltüntetése!

Fontos, hogy a strasszköveknek a teljes hátuljára, egészen a szélekig kerüljön ragasztó, a kristály a teljes hátlappal ragadjon a felülethez!

Ha egy kicsit több ragasztó került volna a strasszkő alá, akkor azt töröld le, mert száradás után már nem tudod feloldani!

A ragasztó a teljes szilárdságot 24 óra után éri el!

A webshopban rendelhető, ára: 1200 Ft.

Pillanatragasztó használata nem ajánlott a kövek felragasztásához, mert leoldhatja a fóliát a strasszok hátuljáról, és ha a kő felületére kerül, akkor azt biztosan bemattítja!

Ruhák díszítéséhez speciális textilragasztót ajánlok. Amerikai gyártmány, direkt strasszkövekhez fejlesztették ki, és ahhoz is ajánlja a gyártó, mert a mosást is bírja. Száradás után átlátszó színű. Fontos, hogy a strasszal díszített ruhákat kézzel, kifordítva mossuk! Egy vad centrifugázás könnyen leszakíthatja a strasszköveket. :-)



Hogyan használjam a textilragasztót?

Ugyanazokra a dolgokra kell figyelni, mint más ragasztóknál, a használata is hasonló.

Előfordulhat, hogy egyes ruhákat, amelyek teljesen újak (főleg márkásabb ingeket, kabátokat), nagyon vékonyan (szemmel nem láthatóan) víztaszító anyaggal, illetve valamilyen viaszszerű réteggel vontak be. Ha az ujjunkkal megdörzsöljük a felületet, akkor utána az ujjunkon érezhetjük ezt a kicsit csúszós réteget. Az ilyen típusú anyagokat érdemes előmosni, mert a védőfelület csökkentheti a ragasztás erejét és az első mosásnál több kő leeshet.

A textilanyagra vigyél fel annyi ragasztót, ami a strasszkő teljes hátlapjára elég lesz. Ha egy picit több kerülne a ruhára az sem olyan nagy gond, mert a ragasztó átlátszóra szárad. Egyedül a fekete, vagy sötét anyagon látszik száradás után egy kis filmszerű bevonat, ott legyünk óvatosabbak. Esetleg érdemes 1-2 kristályt valamilyen más felületen letesztelni, kitapasztalni.

Miután a helyére került a strasszkő, 24 óra kell a teljes száradáshoz! Már egy pár óra után is elég jónak tűnhet a dolog, de várjuk ki az előírt időt, mert még ezután is szilárdul a ragasztó!

Hol lehet beszerezni? Nálam a shopban, a "Ragasztók a strasszkövekhez" kategória alatt. Mennyisége: 59 ml. Ára: 1590 Ft.

Strasszkövek bőrre ragasztása

Bőrre a speciális szakáll és bajusz ragasztóként forgalmazott Mastix ragasztót ajánlom.


Mennyiség 2 ml, ára: 350 Ft

22 megjegyzés:

  1. Két komponensű epoxi ragasztónak tudnám még javasolni az Uverapid 20 és Uverapid 5 termékeket. Ezek kicsit olcsóbbak, szintén lassan száradnak és tapasztalat alapján még 20 év után is változatlanul tartanak.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az ajánlást, nem ismertem a terméket, de meg fogom nézni. Google -on előzetesen megnéztem, tényleg olcsóbbnak tűnik, gondolom a minősége is megfelelő a beszámolód alapján, és számomra plusz pont, hogy magyar termék :-).

    VálaszTörlés
  3. Sajnos nem mindenhol lehet kapni. :(
    Nagy fájdalmam, hogy a nagyobb barkácsboltokban eddig szinte alig láttam, de a kisebbekben mindig van belőle.

    VálaszTörlés
  4. Most, hogy kifutott az előző készlet, már az Uverapid 20 kapható. Én is leteszteltem, tényleg ugyanolyan jó. Szép átlátszóra szárad.

    VálaszTörlés
  5. Üdvözlöm! Bőrre ragasztható swarovski köveket mivel ajánlana felragasztani? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. A bőrre a sminkboltban kapható 2 ml -es bőrbarát bajusz, szakál és paróka ragasztásához ajánlott ragasztót ajánlom. A Kryolannál lehet kapni Budapesten a belvárosban, de gondolom más hasonló profilú üzletben is van.

    Esetleg a műszempilla ragasztó is jó lehet, de abban nem vagyok biztos.

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Autóra milyen technikával lehet felragasztani, hogy az időjárás és a mosás viszontagságai ellenére is tartson? Üdv Kata

    VálaszTörlés
  8. Szia!

    Én autóra is a két komponensű ragasztót használnám, mert átlátszóra szárad és erős kötést biztosít, de sajnos nincs ilyen tapasztalatom.

    Javaslom, hogy egy kevésbé feltűnő helyre az autón tesztképpen ragassz fel 1 db kristályt és nézd meg, hogy mennyire tart.

    Tavaly hátulról belejöttek az autómba, és akkor a márkajelet le kellett szedni a fényezéshez a csomagtartó ajtóról, amit szintén epoxyval ragasztottak vissza.

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Köszönöm a gyors válaszodat:) Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  10. Szia!

    Egy pólóról szeretném a leesett gyöngyök helyét eltüntetni, hogy újakat tudjak a helyére felragasztani. Hogy tudom eltüntetni a régi ragasztó nyomait?

    VálaszTörlés
  11. Szia!

    Cipőre is a két komponensű ragasztót ajánlod? Mármint cipősarok díszítésére?

    VálaszTörlés
  12. Igen, szerintem arra is jó, mivel jó erős és átlátszóra szárad. A használati útmutatóban is benne van, hogy bőr ragasztására alkalmas.

    VálaszTörlés
  13. Szia!
    Most hogy itt a nyár(nemsokára) érdekelne,hogy mit ajánlasz fürdőruhához?Milyen ragasztóval lehet a bikinire a strasszokat felragasztani?

    VálaszTörlés
  14. Megkérdeztem az egyik varrónőt, aki elég sok fürdőruhát csinál strasszkő díszítéssel. Ő a Loctite Super Attak Gel -t használja, és állítólag nagyon jól fennmaradnak a kövek.

    Ezzel a ragasztóval csak az a gond, hogy nagyon kell vigyázni, hogy véletlenül se kerüljön a kristály felszínére a ragasztóból, például úgy, hogy túl sokat raksz alá, és ahogy belerakod a strasszkövet, a szétnyomódó ragasztó a széleinél felkerül a kristályra, mert akkor bemattítja.

    Ha rendszeresen hordod is a bikinit, tehát nem csak fellépéshez, vagy egy versenyre kell, akkor valószínűleg ez a legjobb megoldás, de ebben nincs máshonnan információm.

    Esetleg érdemes lehet 1-2 db követ letesztelni, valami kevésbé feltűnő helyen, hogy hogyan bírja. Én a Jewel it ragasztóval is megpróbálnám.

    VálaszTörlés
  15. Szia!
    Kutyáknak készült kendőket díszítettem, és Jewel-it ragasztót használtam.A kutyámmal teszteltük, és bírta is a gyűrődést, de csak a mosásig. Kézközt akartam mosni de azonnal megadta magát 4db kő! Mit csináltam rosszul? Szeretnék tanácsot kapni, mert rengeteg kendő le van gyártva, és hát így nem merem árulni!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  16. Szia!

    Kézzel és kifordítva nagyon óvatosan kell mosni. Sajnos így látatlanban nem tudom megmondani, hogy mi lehetett a probléma, lehet, hogy kevés volt a ragasztó az alatt a 4 db strasszkő alatt.

    A textil anyaga is számít. Fontos, hogy ne legyen viasszal, vagy bármilyen víztaszító anyaggal bevont, mert akkor ugyanúgy, ahogy a víz sem, a ragasztó nem tud az anyagba beszivárogni és megfelelő kötést biztosítani.

    VálaszTörlés
  17. Szia!
    Tornacipő elejére (orrára) mivel ragasztanál gyöngyöket? Az asszem gumi.

    Köszönöm

    VálaszTörlés
  18. Az univerzális ragasztót ajánlom:

    https://strasszkiraly.hu/ss20-strasszkoevek-4-70-mm/strasszko-ragasztok/kreul-univerzalis-strassz-ragaszto.html

    VálaszTörlés
  19. Szia!
    Bőrre (táska, lakk és matt) való strassz / gyöngy ragasztásához mit ajánlanál?
    Köszönöm ;)

    VálaszTörlés
  20. Szia! A ketkomponensu ragasztot ajanlanad a kovek keramia bogrere ragasztashoz is? Elore is koszonom szepen! :)

    VálaszTörlés
  21. Üdvözlöm !

    Cipőre szeretnék ragasztani strasszköveket/velúr, műbőr/
    Melyik ragasztó a legjobb erre?

    VálaszTörlés