2011. május 9., hétfő

Mi a strasszkő, milyen típusok vannak, mitől csillog, mitől kapja a színét, és miért drágábbak bizonyos strasszkövek, kristályok?



A strasszkövek ólomkristályból vagy üvegből készülnek, hogy a drágaköveket imitálják vele. Csiszolhatják gyémánt formájúra, ezek a kúpos hátú, foglalható kristályok (Chatons), vagy lehetnek lapos hátú strasszkövek (Chaton Roses) ragasztó vagy ragasztó nélküli hátlappal, melyeket ragasztásra, vasalásra használnak.

A legszebb és legjobb minőségű strasszkövek csiszolt ólomkristályból készülnek, az olcsóbbak olvasztott üvegből. A kettő fényvisszaverő képességében óriási különbség van. A csiszolt ólomkristály nagyon meggyőző, mint drágakő, míg az olvasztott üveg csillog ugyan, de nyomába sem ér a csiszolt ólomkristálynak.

Mivel a kúpos hátú kristályokat elsősorban ékszerekhez használják, amiket én egyelőre nem forgalmazok (kizárólag, ha valakinek teljes gyári csomagra lenne szüksége), ezért elsősorban a lapos hátú, ragasztható, illetve vasalható kristályokról fog szólni a következő rész.

A lapos hátú strasszkövek végeredményben nem mások, mint csiszolt tükröcskék, különböző formákban. Amiket általában használunk, azok kerek formájúak, van egy felső lapjuk, és az oldaluk lapokra csiszolt. Minden lapos hátú kristálynak a hátulját be kell vonni egy ezüstös réteggel, hogy visszatükrözze a fényt. Ha ezt nem tennék, akkor csak egyszerű, átlátszó üveg lenne, különböző formákban.

A strasszköveknek a következő fontos tulajdonságai vannak, amikről érdemes szót ejteni:

A Csillogás: amit két tényező befolyásol:

  • Az anyaga. A legszebben és legjobban csillogó strasszkövek ólomkristályból készülnek. Ennek az az oka, hogy az ólomtartalmú üveg jobban átengedi a fényt, mint a sima üveg. Ez azért fontos, mert a strasszkő hátulján van a tükörfelület, ami a fényt visszaveri, és csak az a fény tud visszatükröződni, ami el is éri a tükröcskét. Tehát, minél tisztább a kristály, annál több fényt tud visszaverni, és annál jobban csillog.
  • A csiszolása. A strasszkövek lehetnek gépi csiszolásúak vagy öntöttek. A csiszolt kristályok sokkal jobban csillognak, mint az öntöttek, de drágábbak is. Minél több lapra van csiszolva a kristály, annál több helyen törik meg a fény rajta és tükröződik vissza. A kevesebb lapra csiszolt kristály erősebb fényt tükröz vissza, míg a több lapra csiszolt jobban fog csillogni, többször csillan meg a fényben. Nyilvánvalóan a kettő optimális elegyét kell megtalálniuk a gyártóknak.


A Méret:
A strasszkövek méretezésében nagyon kevés logikát találunk, ezek nagyon régi, ékszerészek által használt mértékegységek. A két legnagyobb és legjobb minőségben gyártó cég, az osztrák Swarovski és a cseh Preciosa a strasszköveket az SS (Stone Size) méretezés szerint forgalmazza. Az SS előtag után találhatóak a különböző számok, amik a méretet jelölik. Fontos! Nincs semmilyen összefüggés a kritályok milliméterben kifejezett átmérője és az SS számozás között! Az ss5 –ös méretű strassz nem 5 milliméteres átmérőt jelent! Van egy táblázat, amiben láthatóak a különböző SS méretek a hozzá tartozó milliméterben megadott átmérővel. Sajnálom, ha ez nehezen megjegyezhető és valakit összezavar, de a gyártó ezt használja, ezért nekem is ebből kell kiindulnom. Minél nagyobb az SS szám, annál nagyobb a kő átmérője, és annál erősebben csillog a kristály. Fordítva ugyanez a helyzet, minél kisebb az SS szám, annál kisebb a strassz átmérője, és annál többször csillan meg, igaz ugyan, hogy kisebb erősséggel. A legnépszerűbb SS számozások méretei milliméterben:

ss5 – 1.80 mm, ss7 – 2.10 mm, ss10 – 2.85 mm, ss16 – 3.90 mm, ss20 – 4.70 mm

A strasszkövek hátlapja:
·        Ragasztó nélküli, ragasztható kristály.
·        Vasalható ragasztós hátlapú strasszkő. Hőre olvadó ragasztó.
(A ragasztásról, vasalásról egy külön cikkben fogok foglalkozni.)

A Színük:
A sima kristály (Crystal színű) strasszkő az az átlátszó, fehér, vagy ezüst színű sokan sokféleképpen nevezik. Sok magyarázatot szerintem nem igényel.

A színes kristályokat úgy állítják elő, hogy a fehér kristályt valamilyen fém-oxiddal színezik. Ilyen pl. Amethyst, Rose, stb.

A kristály + bevonat, az azt jelenti, hogy a sima kristályt bevonják valamilyen bevonattal, az egyik leggyakoribb az Aurore Boreale, ez egy csillogó, színjátszós bevonat - francia kifejezés, sarki fényt jelent. Természetesen léteznek más színű bevonatok is, pl. Volcano (lila-arany), vagy Golden Shadow (arany árnyalat) színkódú kristályok.

A szín + bevonatos kristály pedig azt jelenti, hogy a színes kristályra felvisznek egy bevonatot, ezáltal egy még érdekesebb, szebb színt kapnak. pl. Rose Aurore Boreale rózsaszín- színjátszó színben játszó kő. Ezek a típusok a legdrágábbak a bonyolultabb gyártástechnológia miatt.

A Swarovski strasszkövek színskáláját megtekintheted a:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése