2011. május 3., kedd

Hogyan tisztítsuk, és mire figyeljünk a Swarovski köves ékszereknél, hogy tartósan élvezhessük a csillogásukat?

Ha hosszú távon szeretnéd élvezni a Swarovski köves ékszereidet, akkor az ékszereket parfümözés, sminkelés, hajlakkozás és kézkrémezés után vedd fel, mivel ezek összetevői károsítják a kristályt és a ragasztást, esetenként akár a fémet is.



A legtöbb ékszer, amit javításra hoznak vissza, a kiesett kristály helyén zöld, a még bent lévő kristályok körül pedig gyakran sárga, ezt minden esetben a parfüm, vagy más kozmetikum, vegyszer okozza.

Mindig vedd le az ékszert fürdés, alvás, mosogatás, edzés, szoláriumozás előtt!

Valamilyen puha, zárt, szivacsos dobozban tárold az ékszert, amiben nem karcolódik és nem porosodik.

Például egy olyanban, amiben a Crocus ékszereket szállítom :-).


Tisztítás:

  1. Időnként töröld át egy puha száraz ronggyal (nem szöszözős), hogy eltávolítsd a szennyeződést. Ha ez nem segít és valamilyen makacsabb szennyeződés van az ékszeren, akkor alaposabb tisztítás kell.
  2. Ehhez tegyél valamilyen puha pamutanyagot a kristályékszer/kristályfigura alá, arra az esetre, ha véletlenül kicsúszna a kezedből és leejtenéd tisztítás közben.
  3. Ami nekünk bevált, az a szemüvegtisztító kendő, vagy a Clean Citrus ablaktisztító. FONTOS, hogy soha ne közvetlenül az ékszerre permetezd az üvegtisztítót, hanem egy rongyra, és úgy töröld át az ékszert. A bevonatos kövekkel óvatosan, mert a bevonat a kristályokon nagyon érzékeny. Továbbá készíthetsz mosogatószeres vizet és az abba belemártott nedves ronggyal töröld át az ékszert/kristályt.
  4. Ha apró kristályokkal van kirakva az ékszer, akkor célszerű egy puha kefét, esetleg fogkefét (használt is megteszi) beszerezned, hogy a kristályok között is ki tudd tisztítani a rárakódott koszt.
  5. Figyelem! A bevonatos köveket (pl. Aurore Borale) nagyon óvatosan tisztísd, mivel a bevonat könnyen sérülhet, ezekhez inkább csak puha rongyot használj, olyat, ami nem szöszmőz.
  6. A kristályfigurákat mosogatószeres vízzel érdemes tisztítani, puha ronggyal, nehogy megkarcolódjon a felület. A kristályfigurákhoz érdemes egy cérnakesztyűt is beszerezni az ujjlenyomatok elkerülése végett.
  7. Az ékszert és a figurákat is óvatosan töröld át néhányszor a tisztítószeres ronggyal. A tisztítás után az ékszereket és a kristályfigurákat is fontos, hogy száraz, nem szöszözős ronggyal áttöröld.

Mit ne tegyél?
Mivel a legtöbb cég, mely Swarovski kristályokat használ, ródiumozza az ékszereit, ezért ne használj ultrahangos ékszertisztítót, mert attól lepattoghat ez az orvosi fém bevonat, és akkor az alatta lévő legtöbbször réz ötvözet lesz látható, ami nem igazán szép.
Ne használj forrásban lévő vizet!
Ne használj más kereskedelmi ékszertisztítót, mert ammóniát tartalmazhat, ami károsítja a fémbevonatot, mint azt fentebb írtam a legtöbb Swarovski ékszer nem tiszta ezüst vagy arany, hanem orvosi fém bevonatú!

Ha a fent leírtakat megtartod, akkor hosszú távon élvezheted szépségüket és csillogásukat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése